Ford E-bike


Naast een indrukwekkende reeks nieuwe auto's en technieken in de stand op de Frankfurter autosalon onthult Ford een verrassende uitbreiding van zijn productaanbod: een elektrische fiets, of E-Bike.

De E-Bike Concept is het rijdende bewijs dat Ford Design ook kan worden vertaald naar een fiets, waarmee tegelijk wordt aangetoond hoe breed het spectrum is van Fords capaciteiten op het gebied van elektrische mobiliteit. Ford heeft geen plannen om de E-Bike in productie te nemen maar zal het concept verder bestuderen in het kader van andere mobiliteitsoplossingen.
"De markt voor elektrische fietsen groeit als kool; vorig jaar werden er wereldwijd ongeveer 30 miljoen verkocht," zegt Axel Wilke, Directeur Vehicle Personalisation bij Ford Customer Service Division Europa. "Wij zien elektrische fietsen als een belangrijke bijdrage aan de mobiliteit in steden. Steeds meer mensen gebruiken een elektrische fiets voor kort woonwerkverkeer en beginnen aan het idee van elektrische mobiliteit te wennen."  » lees verder...

 

Ford hybride


Op de eerste hybride auto van Ford is het nog even wachten, de eerste hybride fiets is er al. In de Ford E-Bike is de kracht van een motor vervangen door de spierkracht van de fietser.

Met 30 miljoen verkochte exemplaren vorig jaar is de E-Bike een lucratieve business. De Ford E-Bike werd ontworpen door designchef Martin Smith in samenwerking met de cyber-Wear, de producent van de lifestyle-collectie van Ford.

Centraal in de E-Bike staat een frame dat amper 2,5 kilogram weegt. Dat frame verbergt een krachtige motor die met een volledig opgeladen batterij goed is voor 85 kilometer moeiteloos fietsen.

Zoals dat ook bij hybride auto's het geval is, wordt het vermogen van spieren en batterijen naadloos samengevoegd en overgebracht op het achterwiel. De Ford E-Bike is voorzien van Shimano-onderdelen en via een computerdisplay op het stuur wordt de fietser op de hoogte gehouden van de energiehuishouding. Lancering en prijs? Niet zeker.